بریکس رب گوجه فرنگی عبارت است از نسبت مواد محلول داخل رب گوجه فرنگی که بدون در نظر گرفتن نمک، محاسبه میشود. برای محاسبه درجه بریکس رب گوجه فرنگی، از دستگاه رفراکتومتر استفاده میشود، که در بخش بعدی به آن پرداخته خواهد شد.
ابتدا نمونه تهیه شده از رب گوجه فرنگی داخل کاغذ صافی ریخت و پس از صاف شدن، یک قطره از آن را درون دستگاه رفراکتومتر قرار داد. دستگاه رفراکتومتر دستگاهی است که میزان شفافیت مواد جامد را با محاسبه ضریب شکست نور، تخمین میزند و گاهی از آن با عنوان دستگاه شکست سنج نیز نام برده میشود.
اندازهگیری درجه بریکس مطابق با روش آزمون ارائه شده توسط سازمان ملی استاندارد به این ترتیب است که باید ابتدا نمونه تهیه شده از رب گوجه فرنگی داخل کاغذ صافی ریخت و پس از صاف شدن، یک قطره از آن را درون دستگاه رفراکتومتر قرار داد. دستگاه رفراکتومتر دستگاهی است که میزان شفافیت مواد جامد را با محاسبه ضریب شکست نور، تخمین میزند و گاهی از آن با عنوان دستگاه شکست سنج نیز نام برده میشود.
سازمان ملی استاندارد ایران، در استاندارد شماره ۷۶۱ با عنوان کنسرو رب گوجه فرنگی، استاندارهای لازم برای پارامترهای ظاهری، فیزیکی و شیمیایی کنسرو رب گوجه فرنگی را تعیین کرده است. سازمان ملی استاندارد، همچنین در استاندارد شماره ۵۷۶۶ با عنوان رب گوجه فرنگی فلهای، برخی پارامترهای لازم برای رب گوجه فرنگی فلهای، از جمله رنگ، طعم و pH را تعیین کرده، اما برای درجه بریکس رب فلهای، حداقل خاصی را تعیین ننموده است.
در این قسمت بریکس استانداردی که در کشورهای مختلف مورد تایید می باشد را بیان می داریم.